mandag 27. juli 2009

Sagaen om Helgelands-øyene


Polarsirkelen ute ved skipsleia. (Bildet tatt fra Hurtigruta)
I år har vi feriert på blant annet Helgelandskysten. Der ligger det mange fjell og øyer som er godt kjente for de aller fleste. Vi tok bilder av Hestmannen, Leka (litt usikker om Lekamøya vises på bildet) og de Syv søstre. Jeg har søkt litt rundt på nettet for å finne sagaen, og på Leka kommune sine internett sider fant jeg denne versjonen:

Vågakallen og Sulitjelmakongen hadde hver sine sorger. Den første hadde sønnen Hestmannen som var ulydig, og den andre 8 viltre døtre. Sulitjlemakongen var streng og nektet døtrene å være ute. Da han sovnet en kveld, lurte de seg ut. De ville ned til kysten og danse og bade i måneskinnet. Hestmannen så søstrene bade i sjøen ved Landego.


Hestmannen (Bildet tatt fra Hurtigruta)
Han ble forelsket i Lekamøya og bestemte seg for å røve henne på nattes tid. I full rustning og med flagrende kappe omskuldrene jager han sørover i et vilt midnattsritt.
De badende søstrene får øye på han og tar på flukt sørover alt de orker. Utmattet gir de Syv Søstre opp og kaster seg ned ved Alstadhaug, mens den yngste flykter videre.


De syv søstre (Bildet tatt fra Dønna)
I et veldig sprang hopper hun over Velfjord til Brønnøy akkurat som røveren nærmer seg Polarsirkelen. Nå blir det håpløst for Hestmannen. Han ser at han ikke når henne igjen. Da bestemmer han seg for at i stede for at hun skulle slippe unna vil han se henne død. Omkring i fjellene sitter trollene og følger med spenning den ville jakten. Kongen i Sømnafjellet i Brønnøysund - Skarsfjellgubben- sitter også oppe og ser fram under hattebremen på det som foregår mens dagen tar til å gi skyene et gyllent skjær. Når Skarsfjellgubben ser at Hestmannen tar etter buen sin kaster han hatten i veien akkurat i det pilen er på vei mot Lekamøya. Pilen traff hatten og den datt ned på Torg rett sør for Brønnøysund med et stort hull igjennom, mens pilen endret retning og falt ned i havet ved Vikna.


Maria og meg med Leka i bakgrunnen. (Bildet tatt fra Hurtigruta)
Lekamøya tok et kjempehopp og landet på Leka. Der snublet hun og mistet møssmørdunken som hun bar med seg. Møssmøret rant utover fjellene på nordvestsiden av Leka, derav den gule fargen på fjellene. Lekamøya kom seg til sørspissen av Leka før sola rant og alle ble til stein.

1 kommentar: