mandag 15. juni 2009

Rabarbra-saft :)


På bildet er det solbærsaft til venstre, ripssaft/solbærsaft i midten (begge laget i fjor høst) og rabarbrasaft til høyre.
Forrige torsdag dro Maria og jeg til farmora mi, Mary, som også bor i Kvam. Hun er en dame som elsker å pusle i hagen sin, og før hadde hun mange bærbusker. Så hun har mye erfaring med saftlaging. Derfor spurte jeg henne om jeg kunne få litt hjelp til å lage rabarbrasaft. Hun hadde ikke vært borti denne typen saft før, men tok utfordringen på strak arm. Hun syns det var spennende å gjøre noe nytt.
Det var bra vi hadde satt av en hel dag, for det tok lang tid. Det som var mest arbeidssomt var selvfølgelig å fjerne blad og røttene til rabarbrastilkene. Oppskriften vi brukte har jeg funnet i et gammelt ukeblad, og i tillegg søkte jeg litt på google etter oppskrifter, men det var bra likt oppskriften jeg hadde fra før.
Maria koser seg sammen med oldemor, mens rabarbraen dampes mør. :)
Oppskriten er som følger:
1 kg rabarbra
1,5 l vann
4 dl sukker

Skyll rabarbraen godt, skrell stilkene hvis de er grove.
Skjær rabarbraen i små biter og legg de i en kjele med vann.
Kokes under lokk til rabarbraen har most seg.
Sil massen, tilsett sukker og rør til det er oppløst.
Hell på flasker og frys den. (Vi brukte atamon å satte de på et kjølerom)
Vi brukte oppskriften som en rettesnor, og så laget vi en egen vri. Vi brukte nemlig en saftkoker (bildet ovenfor) i stede for å koke rabarbraen. Saftkokeren fungerer sånn at rabarbraen blir dampet mør av kokende vann i den underste kasserollen, og saften kommer i den midterste beholder. Rabarbraen blir liggende i den øverste, og kastes i komposten etterpå. Kjempe snedige greier. :)
Vi kuttet opp ca 3 kg rabarbra, og helt til slutt ble det vell ca 6 liter ferdig saft (Hvis jeg ikke husker helt feil). Saftkokeren brukte litt over en time, og da den var ferdig hadde vi saften i en kasserolle og ga safta et oppkok, mens vi hadde i sukker, mer vann og atamon (brukes hvis saften skal lagres og ikke fryses). Vi hadde ca 5-6 dl sukker per kg rabarbra, og det ble akkurat passelig. Men, vi hadde oppi mer vann for den ble ganske sterk. Problemet ble at vi hadde oppi for mye vann, og safta ble veldig svak. Så svak at vi nesten ikke trenger å blande det ferdige resultatet med vann..
Syns det ble VELDIG GOD SAFT uansett, og en må jo bare prøve seg fram skal en få erfaring med noe. :) OBS: Rabarbraen må tas før den blomstrer, for et bedre resultat og mindre bruk av sukker..

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar